Vuosikymmenen vaihtuessa ei varmasti kukaan olisi voinut aavistaa kuinka vain pari kuukautta myöhemmin ihmisten ja yrittäjien elämä tulee mullistumaan aivan totaalisesti, korona-viruksen vuoksi. Näin kuitenkin kävi, alun perin suhteellisen harmittoman viruksen toimesta.
Euroopan totaalisen halvaantumisen käynnisti Italian ärhäkkä tartutuspesäke, josta kriittinen tilanne on levinnyt tätä kirjoitettaessa jo useimpiin Euroopan maihin. Käyttöön on otettu rajuja keinoja kuten valmiuslait, karanteenit, ulkonaliikkumiskiellot ja rajojen sulkemiset. Pahinta näiden keinojen käyttöönotossa on se, että vielä ei alkuunkaan tiedetä, että kuinka pitkään tilanne pysyy päällä. Tämä on kaikkein kriittisintä, kun arvioidaan minkälaisia taloudellisia tuhoja koronaepidemiasta seuraa. Joka tapauksessa nyt on jo selvää, että taloudelliset vaikutukset ovat mittavia. Pahimmissa arvioissa koko maailmanjärjestys saattaa mennä uusiksi. Pandemia iskee ja on iskenyt jo valtavalla voimalla moniin yrittäjiin. Harvalla on ollut mahdollisuuksia varautua pidempiin toimintokatkoksiin. Rahoitus loppuu helposti jo viikoissa, mikäli tulopuoli kokonaan ehtyy.
Pienyrittäjät ovat etenkin palvelusektorin henki ja elämä, ja nyt monilta pienyrittäjiltä, etenkin matkailu-, ravitsemus- ja majoitusaloilta, mutta myös monelta muulta toimialalta, on käytännössä otettu toimeentulon edellytykset kokonaan pois. Ja lisäksi vielä määräämättömäksi ajaksi. Tämä on edelleen omiaan lisäämään toivottomuutta. Kuitenkaan tilanteellehan ei sinänsä mitään voi, virus jyllää ja viranomaiset tekevät mitä pystyvät pysäyttääkseen sen. Kaikista toimenpiteistä huolimatta pandemia voi jyllätä vielä pitkään, ja pitkittyessään tilanne muuttuu kohtuuttomaksi.
Yrittäjän kannalta hallituksen suositukset liikkeiden kiinni pitämiseksi ovat piinallisia, sillä näin annetaan olettaa, että ikään kuin yrittäjä voisi jatkaa liiketoiminnan harjoittamista normaalisti eli vastuu yksin hänen. Tosiasiassahan kuitenkin yrittäjän liiketoiminta on kaikkea muuta kuin normaalia, kun ihmisiä suositellaan ja jopa pakotetaan välttämään sosiaalista toimintaa ja kokoontumisia. Yrittäjälle selkeämpää olisi valtion taholta selvä kielto, kuten esimerkiksi Espanjassa, Italiassa ja Ranskassa. Näin ollen yrittäjän toimintaedellytys olisi kokonaan otettu pois, ja tämän voisi olettaa tarkoittavan velvollisuutta myös tukea yrittäjää liikkeen kiinniolon ajalta. Saa nähdä ajaako viruksen leviämistilanne lähiviikkojen aikana vielä Suomessakin tilanteen tähän suuntaan.
Olipa sitten kieltoja tai suosituksia, talouden aktiivisuus tippuu ja tulee tippumaan rajusti lähiaikoina. Tiputus on toki tilapäinen, ennen pitkää ihmiset palaavat kauppoihin, ravintoloihin ja kuluttamaan, mutta tämä voi kestää pitkään. Esimerkiksi lähinaapurimme Ruotsi ja Tanska ovat ilmoittaneet erittäin mittavista toimista yritysten auttamiseksi. On todella toivottava, että nyt Suomi ottaisi Ruotsista mallia, niin kuin se yleensä aina muutenkin ottaa. Valitettavasti kuitenkin resurssit jo julkistettujen toimien osalta eivät tule kuitenkaan riittämään, sillä mittaluokkana nämä ovat kuin hernepyssyllä lähdettäisiin sotaan. Tyhjää parempi, mutta liian vähän, eikä valitettavasti ensimmäinen kerta tämän maan itsenäisen historian aikana.
Joka tapauksessa, koko rahoitustoimialalta vaaditaan nyt harkintaa ja joustoa yritysten rahoittamiseksi. Kiitettävästi moni pankki onkin jo ilmoittanut esimerkiksi lyhennysvapaiden mahdollisuudesta. Myös Siltaraha pyrkii kaikin käytettävissä olevin tavoin varmistamaan, että rahoitusta tarvitsevat yritykset sitä poikkeusolojenkin aikana saavat, sekä järjestämään joustoa tilapäisten maksuvaikeuksien hetkellä. Yhdessä me ja asiakasyrittäjämme kannamme osaltamme kortemme kekoon sen eteen, että Suomi ja Suomen talous nousee tästä yllättävästä ulkoa tulleesta talouselämää ja terveyttä uhkaavasta koronaviruksen aiheuttamasta pandemiasta.